Gratis är korkat

fribiljett

För att då svära i kyrkan tycker jag fribiljetter till 90% av fallen är korkat och något du bör upphöra med. Idag är så mycket som 10%, i enstaka fall fler, av besökarna på en arena såna som inte har betalat. Det är en anledning så god som någon till att klubben har dålig ekonomi. Gör du själv bedömningen att produkten saknar värde (det är vad fribiljetter innebär) finns det ingen anledning för konsumenten att gå.

Undantag bör självfallet göras för enstaka individer som kungligheter, stora grabbar, eventuella hedersordföranden, presumtiva företagskunder och några få till. Men inga fler.

Däremot kan du gärna rabattera ordentligt för många grupper som gjort klubben stora tjänster eller av andra skäl förtjänar rabatter. Även här bör du vara restriktiv.

Att alla tusentals ungdomar som tränar med klubben och deras föräldrar skulle erbjudas fribiljetter är självfallet dumt. Barn och ungdom skall självfallet ges ordentliga rabatter. Paket för barn med föräldrar skall vara förmånliga och så vidare, men de skall betala.

Foppa ska betala

Klart Foppa skall gå in gratis, kanske de tänker i Ö-vik och det är onekligen logiskt med tanke på allt som Peter gjort och gör för Modo Hockey. Jag tror tvärtom. Klart Foppa som älskar sitt Modo både kan och vill betala. Symboleffekten att han betalar blir självfallet enorm.

Vi kommer aldrig bort ifrån fribiljetter, men de skall vara något mycket begränsat och användas för att öka klubbens intäkter. Idag blir effekten ofta den omvända.

Har ni för många tomma stolar skall ni minska ner arenan. Gör om en del till en terrassbar, riv en kortsida. Hög beläggning ger högre pris per stol, låg beläggning ger låga priser. Så enkelt fungerar principen om utbud och efterfrågan på en arena.

Vilka får fribiljetter egentligen?

I vår närhet har vi en familj där båda har mycket höga inkomster, dvs. flermiljonnivå för både honom och henne. Genom att sonen, 8 år, spelar fotboll för en av de större klubbarna får de fribiljetter till hemmamatcherna.

Att ge två höginkomsttagare som är fotbollsintresserade och håller på laget fribiljetter är inte min syn på hur ni optimerar arenaintäkten.

Min tro är att vi i stor utsträckning av historiska skäl och slentrian har för många fribiljetter och att de kan halveras i antal med bara positiva effekter som följd.

Enda sättet att kunna vara stolt över din produkt är att veta att du inte behöver ge bort den.

Sedan skall priset självfallet anpassas till alla faktorer. Vissa personer eller kategorier kan få ordentlig rabatt men betala skall de.

Max tre procent fribiljetter

Jag har sett, i och förty gamla avtal om biljettsystem, som tillåter upp till 10% fribiljetter. Det får mig att rysa. 1-3% är en lämplig nivå, högre än så leder till att klubbens intäkter påverkas negativt.

Min förhoppning (de brukar sällan infrias mer än på enstaka arenor) är att varje klubb/arena gör en ny ordentlig policy för fribiljetter som är väsentligt mer restriktiv.

Sätter du ett fiktivt pris på fribiljetterna inser du snabbt att den uteblivna intäkten även vid ett lågt pris har en påverkan på ekonomin.

Den symboliska handlingen

Prata gärna med den mest kända av de gamla stjärnorna och förklara hur viktigt det är att de betalar för att klubben skall kunna öka sina intäkter. Den symbolhandlingen betyder mycket för att pedagogiskt förklara varför ni har ändrat strategi för fribiljetter.

Skall du optimera en arenas intäkter måste du vända på varje sten. Fribiljetter är tyvärr en alldeles för stor sten i för många arenor.

Dan Persson

Dela artikeln:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*