Så här några dagar efter att Trump vann presidentvalet i USA har jag hållit föredrag. Att Trump vann var på intet sätt överraskande eftersom vi har ett samhälle som förändras i en hastighet som skrämmer och oroar väldigt många. Mina föredrag baseras på en omvärldsanalys där oron som omvärldsförändringar skapar ger grogrund för Trump, SD med flera.
När jag håller föredrag pratar jag mycket om Gud. För mig som ateist är det med viss tillfredsställelse. Gud dock som akronymen Globalisering, Urbanisering och Digitalisering.
De här tre påverkansfaktorer skapar trender som individualisering. En trend som arenaoperatörer och idrottsklubbar har svårt att hantera med vår bakgrund som folkrörelse där publiken alltid varit ett kollektiv.
Globalisering handlar inte om jobb som flyttar till Asien vilket alla tror. Ser vi på Sverige har inhemsk produktivitetsutveckling slagit ut väsentligt fler jobb än de som försvunnit för att tillverkningen hamnar i Kina. Globalisering handlar om att barnens fotbollströjor på dagis har varumärken som Arsenal, Barcelona, Manchester United och inte de svenska varumärkena.
Små sporter förtvinar
Ifjol somras när barnbarnet Fabian var fyra var han hos oss en lördag. Det skulle spelas fotboll, vi hade köpt ett fotbollsmål och placerat ut på gräsmattan. Fabian i Barcelonaställ gav oss förutsättningen. ”Jag är Messi i Barcelona, du får vara Arsenal och stå i mål”, sade han. ”Men mormor då?”, undrade jag. Svaret kom direkt: ”Hon får vara Elfsborg och sitta på bänken”.
Globaliseringen leder till att de stora sporterna och de största aktörerna får en större del av kakan. Små sporter förtvinar och klubbar på svensk nivå får inte samma del av tillväxten som de stora. Några stora klubbvarumärken har vi inte i Sverige.
Urbaniseringen är ett område där vi leder i hastighet i Europa. Konsekvensen är färre orter med storlek nog för att husera en elitklubb.
Belgisk fotboll omsätter dubbelt så mycket som svensk (samma befolkning, lägre BNP). Orsaken är att de har nästan tio gånger så många boende inom räckvidd för en arena. De har 250 människor per kvadratkilometer, vi har 22.
Digitalisering ger ökad konkurrens om människors fritid
Digitaliseringen är fantastisk och leder till tillväxt och färre fattiga i världen men den skrämmer samtidigt väldigt många. Det går så fort och är ofta så abstrakt att vi inte förstår. För elitklubbar och arenor skapar digitaliseringen ökad konkurrens om människors fritid. Pokemon och CL-matcher är två olika exempel på detta.
Stora företag inom upplevelseindustrin rustar för att möta kravet på att bli sedd som individ och behandlad som individ. Hotellvärlden likaså genom att ha skapat tjänsten ”Guest relation Manager”, någon med uppdraget att se till att människor som är på hotellet mår bra, lösa misstag tidigt och så vidare. Lönsamheten kommer från fler som återkommer och då dessutom förhoppningsvis bokar direkt och inte via mellanled. Flygbolag som Lufthansa har satsat +100 MSEK på att säkerställa att alla passagerare i Business Class på deras gigantiska A380 (det är ca 160 stolar och 30 i personal på övervåningen) skall bli tilltalade med namn. Detta för att de bedömer att möjligheten att behandla kunderna som individ är en konkurrensfördel.
Största förändringen någonsin
Den största förändringen av världen någonsin pågår just nu. Större än övergången från jakt till jordbruk, större än förändringen från jordbruk till industri och större än vad bilen och elektriciteten utgjorde.
Här sitter vi då mitt i detta och skall försöka fylla en arena när beteendemönster förändras i snabb takt. När tio procent av kunderna shoppar i New York eller spelar golf i Spanien när det är match, medan andra är ute och jagar Pokemonmonster.
Vi kan inte påverka GUD, vi kan bara försöka hänga med och anpassa oss hela tiden. Förändra eller dö blir valspråket vi sätter upp på kontorsväggen i arenan.
Att lägga tid på att försöka förstå vad som händer blir en ny arbetsuppgift som det inte finns tid till. Att inte göra det leder garanterat till att det blir fel.
Livesport är stort, risken är att GUD är större.
Dan Persson