Vi är ett litet land, ett väldigt glesbefolkat land. Belgien som är lika stort i invånarantal har en yta som är 5% av vår. Belgiska fotbollsligan omsätter mer än dubbelt så mycket som den svenska. Skälet är inte större fotbollsintresse utan det enkla faktum att det bor ca tio gånger så mycket människor nära en arena.
En konsekvens är att vi saknar stora klubbar. MFF som ett bra år kan omsätta +400 MSEK tror många är en storklubb. Det är inte sant. 400 MSEK är vad det fattigaste laget i Premier League drar in enbart i tv-rättigheter på tre av sina hemmamatcher. AIK som är näst störst med knappa 150 MSEK inkl. spelarförsäljningar får ses som en försumbar aktör.
Vi har dock något som de andra länderna i stor utsträckning saknar. Vi har ligor som SEF för fotbollens två högsta serier, SHL och HockeyAllsvenskan för ishockey, bandyliga och elitföreningar för handboll och basket. Det som då är unikt är att vi har mycket mer samverkan. Utomlands är ligans ansvar tv-rättigheter, spelschema samt det sportsliga. Förklaras med att klubbarna är så mycket större i intäkter och med att upptagningsområden genomgående är större.
Genom dessa kan vi nästan kompensera oss för avsaknaden av stora klubbar. SEF och SHL omsätter tillsammans nästan lika mycket som en storklubb. Här finns resurserna för att utveckla kärnaffären, här har ni råd att få den bästa kompetensen.
Ett naturligt kompetensproblem
Vi har också ett kompetensproblem som är naturligt i klubbarna. Är du väldigt duktig på CRM tjänar du väsentligt mer som konsult eller som anställd på ett stort konsumentorienterat företag. Här finns ledning som förstår att värdera och prioritera arbetet med CRM. Är man bland de bästa i Sverige på Revenue management söker man sig till hotellkedjor och flygbolag, för där får man bäst utdelning på sitt kunnande. Specialister på hur man använder sociala media jobbar inte på våra klubbar. Det här är naturligt och något vi får leva med. Samma gäller de flesta mindre företag.
Våra elitklubbar har både kompetensen och förmåga att rekrytera de bästa inom det sportsliga området. Så har det varit länge. Förr hade vi heller inget större behov av kompetens på konsumentmarknadsområdet.
Idag med en mördande konkurrens om människors fritid och en digitalisering som utvecklas i en hastighet vi inte förstår inser vi att den gamla världen, där människor köpte biljetter, har ersatts av en ny där vi måste sälja biljetter. Skillnaden är enorm och de som inte förstår tror att det är publiken som sviker dem när det är de som sviker publiken.
Den trista sanningen är att enskilda klubbar både saknar kompetensen och resurserna för att utveckla de strukturer som behövs för att skapa ökade intäkter i framtiden.
Därför är ligagemensam samverkan faktiskt den enda vägen.
Vad behöver göras?
När det gäller vad som behöver göras för att klubbarna skall ha verktygen som gör att de kan öka sina intäkter är det ganska enkelt:
- Tänk inte själva. Ta lösningar som bevisligen fungerar på andra ställen. Att uppfinna egna hjul skapar bara risken att de blir fyrkantiga.
- Industristandard. Det betyder dot.net-miljö och SQL-databaser. Inga udda lösningar.
- Gör allt gemensamt. Sedan skall klubbarna självfallet ha sina färger men i övrigt bör allt från hemsidor till appar vara gemensamma. Det är bara då systemet kan sitta ihop hela vägen.
Jag är utifrån hur resten av upplevelseindustrin växer helt övertygad om att det finns alla möjligheter att nå 50-100% i ökade matchdagsintäkter på mindre än fem år. Det enda som krävs är att ni är lika duktiga som övrig upplevelseindustri.
Det kan ni bara bli om ni samverkar.
Dan Persson