Operan renoveras för två miljarder

Operan

Det är bara att gratulera kultureliten. De är proffs medan idrotten får ses som amatörer. Nationalekonomer använder begreppet marginalnytta för att värdera hur vi använder skatteintäkter på ett klokt sätt.

Två miljarder i renovering av Operan skapar med branschmässiga 8% i årlig kostnad för avskrivning, underhåll och räntor för en fastighet en ökad subvention på 800 kronor per besök (200 000 besök av cirka 40 000 individer). Sedan tidigare låg subventionen på över 1000 kronor per besök.

En genomsnittlig inkomst kräver ett operabesök i veckan för att man skall fått tillbaka hela sin inbetalda skatt i subvention. Fundera på den marginalnyttan en stund.

För en idrottsförening med ideella ledare som får 15 kronor i aktivitetsstöd per träningstimme för barn och ungdom är det en obegriplig siffra.

När Jönköpings Södra diskuterar ny arena med kommunen (förutsättningen för att spela i Allsvenskan) är tonen en annan och sämre trots att siffrorna är små i sammanhanget. Skillnaden beror på kulturelitens förmåga till opinionsbildning.

En omfattande strategisk och livsviktig uppgift för en elitklubb är att skapa förståelse för verksamheten, kunskap om verksamheten och acceptans för verksamheten hos politiker, tjänstemän, allmänhet och näringsliv.

Gör man inte det riskerar man vansinniga investeringar i kommunala kongresshallar och kulturhus som gör att den egna arenan inte ens underhålls och så står man där som förlorare igen.

Ingen annan kommer att göra det här arbetet åt er. Nu kanske man inte satt sig i styrelsen eller ledningen för en elitklubb för att man brinner för politisk lobbying, men verkligheten har blivit så trist.

Ni kan heller inte räkna med att era förbund kommer att göra något på området klubbens/arenans samhällsnytta. Inte RF heller. Förbunden med undantag av några få som Korpen och Golfen är fullständigt värdelösa på det här området. Deras kommunikationsstaber har inte vågat kommunicera en åsikt sedan Eldkvarn brann och förbundsledningen är så försiktiga att de passar på frågan om vatten är gott.

Ni är alltså helt utelämnade till eget arbete.

Opinionsbildning är tack och lov enkelt. Manualen ser ut ungefär så här:

  1. Ta reda på vad samhället har behov av (fler barn som klarar skolan, attraktiva event i kommunen, verksamhet som skapar samhällsgemenskap, marknadsföring av kommunnamnet och så vidare.
  2. Definiera allt ni gör som leder till punkt ett.
  3. Kommunicera det om och om igen. År ut och år in, med olika infallsvinklingar.
  4. Bjud in de mäktiga från alla partier några gånger per år på event som frukostar där ni eller externa beskriver er roll i samhället. Har ni kört en frukost i halvåret i fem år är det naturligt att göra samma när ni helt plötsligt har ett aktivt behov av deras stöd i en fråga.
  5. Bemöt felaktigheter från okunniga journalister skarpt och rätta på ett milt sätt okunniga politiker.
  6. Använd spelarna, utveckla era CSR-projekt (och tjäna pengar på dem).
  7. Ljug aldrig och var långsiktiga.

Men som elitklubb/arenaoperatör och ett av stadens starkare varumärken måste ni skapa en plan för den politiska opinionsbildning som är en viktig del av verksamheten numera.

Det var enklare förr.

Dan Persson

Dela artikeln:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*