Ni har alla på tv och i media sett de fruktansvärda bilderna från Tele2 Arena i måndags kväll. Ett tiotal kriminella tar sig in på arenan och börjar slåss med väktare och polis. De får stöd av ett 50-tal andra som kastar in pinnar och bengaler. Jag var där och led, som alla andra, över att idioterna får förstöra fotbollen.
På statistiskt säkerställda grunden tvingas vi anta att polis och åklagare inte kommer att straffa någon av dem. Nio av tio fall där det finns identifierad individ och klara bevis har löpande lagts ner av polis eller åklagare. Vi kan vidare anta att det kommande maskeringsförbudet kommer att sakna korrelation mellan antal som maskerar sig och antalet som fälls. Fråga mig inte hur det kunde bli så här. Jag är inte politiker. Men på frågan vad vi kan göra åt det finns det flera svar.
Personliga biljetter, dvs. där det finns namn på individen printad på biljetten eller i mobilbiljetten, finns det flera skäl att införa omgående. Det primära skälet är att klubbarna måste bli bättre på att känna sina kunder. Känner vi de som går på en match per år kan vi få dem att gå en gång till. De har redan bevisat att de tycker om sporten såväl som håller på ett lag.
Ett annat skäl att ha koll på vilka som finns på arenan är det fruktansvärda som förhoppningsvis aldrig händer – ett terrorattentat. Vid Estoniakatastrofen var en av effekterna att de införde passagerarlistor och personliga biljetter.
Sen är personliga biljetter en väg för att genom biljettvillkor kräva ersättning av de som beter sig felaktigt på arenan. Inte konstigare än att hotell kan debitera mitt betalkort om jag inte korrekt uppgivit konsumtion i minibaren eller slagit sönder hotellrummet. Bilfirmor har motsvarande rättigheter i sina villkor. Biljetter till en match är legalt helt jämställda med konsuments köp av en tjänst av kommersiell aktör.
Ingen stor investering
Vill ni så är det relativt små investeringar att kontrollera identiteten på biljett med id-kort och även fotografera besökaren på väg in. Kameror på arenan räcker sedan för att i +90% identifiera den som exempelvis tänder en bengal.
Avgifter på 30 000 kronor för att ta sig ner på plan. 10 000 för att tända en bengal och liknande är fullt möjligt att införa. Sedan är det bara för klubben att skicka en faktura och så småningom ett inkassokrav.
Det är pengar klubbarna egentligen inte vill ha då inga avgifter och störningsfria matcher är att föredra, så man kan lägga pengarna på ungdomsverksamhet eller motsvarande.
En förstörd upplevelse
För mig som åskådare i måndags med den ovanliga situation att jag inte har något av lagen som ”mitt” lag blev upploppet något som förstörde en fin kväll och en positiv fotbollsupplevelse. Nu gick jag hem innan matchen var färdigspelad för att slippa eventuella bråk utanför arenan.
Men personliga biljetter kan mycket väl vara en väg framåt, det är en fantastisk metod för att bygga CRM-systemet. Har vi om fem år en miljon svenskar i respektive ligas CRM-system får vi också besökssiffror som räcker till.
Digitala och personliga biljetter
Att alla biljetter på sikt skall vara köpta digitalt, levereras digitalt och vara personliga är de enkla mål vi måste ha för att optimera intäkten. Kan personliga biljetter leda till att vi minskar antalet störningar är det en dubbel vinst. Vi har i nuläget ca 30 av 480 matcher där det finns störningar i Allsvenskan och någon enstaka inom ishockeyn. Kan vi få ner antalet till ett tiotal och på sikt också minska behovet av poliser på plats är det en vinst för både idrotten och samhället.
När jag om någon timme äter en lunch med en av idrottens makthavare kan jag förutse att hovmästaren säger ”Hej Dan” när jag kommer in genom dörren. Den relationen med kunden klarar vi inte på en fotbollsarena, men målet måste vara på nivån att varje individ känner sig sedd och blir behandlad som en individ utifrån sina preferenser.
Början måste vara att veta vem som är på arenan.
Dan Persson