Konkurrensen om människors fritid är stentuff och blir hela tiden ännu hårdare. De miljoner timmar fritid som nu lagts på Pokemon Go har tagits också från andra aktiviteter. Nu lär kanske inte Pokemon Go vara bra nog för att fortsätta växa men det kommer att komma många fler liknande spel mot alla segment konsumenter under de kommande åren.
Resandet växer hela tiden och de av klubbens normala besökare som står på en golfbana i Skottland på matchdagen lär inte kunna gå på matchen. En försiktig uträkning som gjordes för några år sedan för SHL kom fram till att ca 200 besökare inte var på arenan för att de reste – vid varje match. 200 individer gånger 375 matcher gånger 200 kronor blir 15 miljoner som försvinner. Jag missade ett av Luleås årliga besök i Stockholm för 4 år sedan då jag försent insåg att ”vi” hade bestämt oss för att gifta oss den dag de mötte Djurgården Hockey. Säg mig den man som går hem och flyttar på giftermålet i det läget?
Restaurangbesök, teatrar, bemärkelsedagar i släkten och bland vänner, familjeaktiviteter, arbete, hus, båtar och sommarhus, golfbanor och så vidare i en lång lista är vad klubben har att konkurrera med.
Vi vet att för de stora kundgrupperna är fritid en större bristresurs än pengar att konsumera på fritid. Det är troligare att kunden inte kommer på matchen för att hen har en alternativaktivitet som är roligare än att hen inte har råd.
Enda vägen är att bli bättre på allt
Vi har genomgående i hela målgruppen medelålders medelklass en snabb ökning av kvalitetskravet på fritid. Det finns hur många belägg som helst för detta.
Konsekvensen för alla som arbetar inom upplevelseindustrin blir att enda vägen för att öka sina intäkter är att löpande bli bättre på allt och dessutom göra det i ett allt snabbare tempo.
Alternativet är nämligen minskade intäkter vilket direkt slår på kvaliteten på laget och resultaten.
Hur gör du då?
Tja, det är inte så svårt rent tekniskt, men det kräver väldigt mycket från styrelse och ledning.
Främst måste du acceptera att du konkurrerar på en upplevelsemarknad och att konkurrensen hårdnar. Sedan måste du inse att det här kostar pengar, både personal som ser till att servicen och upplevelsen förbättras såväl som teknik och produkter som ger förutsättningar kostar pengar. Den här personalen skall dock i första hand ses som garantin för att klubben skall kunna öka sina intäkter.
En elitklubb bör enligt min mening ha följande positioner för att hänga med: CRM- och sociala medier-ansvarig, B2C-marknad och Guest relation Manager. Huruvida de här personerna är intresserade av sporten eller håller på laget är rätt ointressant. Det viktiga är att de har rätt bakgrund i form av akademisk examen och tidigare jobb med framgång i näringsliv. Den som vill ha jobbet för att hen älskar laget skall självfallet väljas bort för den som älskar kunder.
Det här är personer som dessutom är attraktiva för många framgångsrika företag, dvs. de är inte billiga heller. Vad värre är, ställer de utöver lön krav på en stimulerande arbetsmiljö, moderna värderingar där för mycket grabbighet definitivt inte är ett plus. För deras CV är även en större klubb inte nödvändigtvis något positivt. Trendiga bolag kommer långt före. De har med en omfattande alternativ arbetsmarknad dessutom alltid möjligheten att säga upp sig om något inte är bra nog.
Så även om vi har den positiva situationen att liveevent ökar i intresse och att människor gärna lägger mer pengar på sin upplevelsekonsumtion är utmaningarna inte att leka med.
Att inte anta utmaningarna är däremot direkt livsfarligt för den som vill bevara eller förbättra sin tabellplacering. Vi bör komma ihåg att Pokemon Go under sin första månad omsatte 1,7 miljarder, dvs. mer än både Fotbollsallsvenskan och SHL.
Dan Persson